Kedves régi, új Kardamom-olvasó!

Aligha tudnám a mostaninál szélesebb mosollyal gépelni az első sorokat itt, a friss, ropogós, megújult blogfelületen! Izgatottan vártam már ezeket a perceket.

Mindenekelőtt, szeretnék köszönetet mondani Buza Tamásnak, a Creative Web Ideas megálmodójának, Nagy Attila mentorálttársamnak, a WP Kurzus kitalálójának és nem utolsósorban Farkas Zsoltnak, a mentoromnak az oldal kialakításában nyújtott segítségükért.

Apropó: segítség. Még nem büszkélkedtem el azzal, hogy tavaly november óta tizennégy ambíciózus társammal együtt én is a Mentorship program résztvevője lehetek.

Mentorok. Fotó: Facebook/@mentorshiphungary

A program novembertől májusig tartó időszakában 15 sikeres fiatal vállalkozó segíti szakmai ismereteivel és tapasztalataival mentoráltját abban, hogy az utóbbi számára minél kevésbé legyen rögös és kacskaringós a sikeres vállalkozóvá váláshoz vezető út.

Persze a mentorok nem kizárólag a saját mentoráltjukat igyekeznek támogatni: a fél évnyi közös munka során számos, valamennyi mentorált számára nyitott előadás, workshop és találkozó segíti az előmenetelt. Sőt, mint esetemben, arra is van példa, hogy a mentoráltak fognak össze – Attila WordPress használatról szóló érthető, világos és hatékony online oktatóvideóit nagyon szerettem használni.

Az idei mentoráltak között van, aki kalapkészítő, esküvőszervező, fotós vállalkozása beindításához kért segítséget, de akad, aki videocsatornájának egyengetésén vagy egészséges reggeliket is kínáló sütizője beindításán dolgozik, megint más menő networking-applikációt fejleszt vagy online jogi portálját szeretné még sikeresebbé tenni.

A Mentorship céljáról és a mentorokról bővebben erre a linkre kattintva olvashattok. Itt pedig a karácsonyi találkozónkról készült videót nézhetitek meg:

Bevallom, már a programba való jelentkezéskor titkon bíztam abban, hogy ha bekerülök a mentoráltak keretébe, Zsoltnak, a 7digits társalapító-vezetőjének szárnyai alatt tanulhatok majd az online marketing és kommunikáció világáról. Zsolti a social media csatornákra specializálódott: korábbi blogján olyan területekre fókuszált, mint a growth hacking, a social media és a marketing pszichológia, az új blogján, a 7blog.hu-n pedig magáról a digitális marketingről ír csapata többi tagjával. De vendégszerzője a Forbes.hu-nak és a HVG Online-nak is.

Minden kérésem így teljesüljön: mentorom legyen bármennyire is elfoglalt, nincs az a kérdésem, amire ne érkezne tőle villámgyorsasággal válasz, javaslat, segítség vagy egy-két lelkesítő szó. Számos alkalmazást, módszert ajánlott már eddig is a figyelmembe, amellyel hatékonyabbá tehetem az online kommunikációt, pedig a program legizgalmasabb része még csak most jön.

Félidőnél járunk, és íme, elkészült az új blogfelületem, ahol mostantól a gyakorlatban is tesztelhetjük a megbeszélteket.

Ahogy azt írtam, hamarosan egy különleges, az olasz agriturismo-k világát felfedező utazásra indulok – a “miértekről” és a “hogyanról” a következő bejegyzésben lesz szó.

Addig is, egyfajta ízelítőként, fogadjátok szeretettel az alábbi spenótos sült ricotta receptjét.

A nagyon egyszerű, pilanatok alatt összedobható fogásra az Italy on my mind blogon bukkantam.

Sült ricotta spenóttal és baconnel. Fotó: Kardamom

Sült ricotta spenóttal és baconnel

Hozzávalók:

  • 750g friss ricotta sajt
  • 1 jókora csokornyi durván felaprított spenótlevél (vagy mángold)
  • 4 közepes méretű tojás
  • 100g reszelt parmezán sajt
  • egy kisebb citrom reszelt héja (fontos, hogy kizárólag kezeletlen citromot használj)
  • só és bors az ízesítéshez
  • 5-6 szelet hajszálvékony bacon
  • egy kevés olívaolaj a “torta” tetejének megkenéséhez

Mosd meg a spenótleveleket, majd néhány percre dobd őket egy fazéknyi forró vízbe “előfőzés” gyanánt. Miután a leveleket kivetted és alaposan lecsepegtetted róluk a felesleges vizet, aprítsd fel őket finoman és tedd félre, hagyd kihűlni.

A ricottát tedd egy nagy tálba, egy villával kissé “törd át”, majd finoman, fokozatosan keverd bele a tojásokat, a citrom reszelt héját, a sajtot, a kihűlt spenótleveleket, végül ízlés szerint szórd meg sóval és borssal.

Sült ricotta spenóttal és baconnel. Fotó: Kardamom

A mix felét helyezd egy kb. 22 cm átmérőjű quiche tortaformába (lehetőleg olyanba, amelynek az alja eltávolítható), majd helyezd rá finoman a baconszeleteket; ezután pedig öntsd rá a maradék ricottakeveréket is. A “torta” tetejét egy kanál segítségével egyengesd el simára, majd finoman kend meg olívaolajjal. A 160 C fokra előmelegített sütőben 60 percig, de legalábbis addig süsd, amíg aranybarna less és kellően megszilárdult. Amint kész, hagyd kihűlni 10 percre a sütőformában.

Sült ricotta spenóttal és baconnel. Fotó: Kardamom

Sült ricotta spenóttal és baconnel. Fotó: Kardamom

Sült ricotta spenóttal és baconnel. Fotó: Kardamom

Tálald néhány kanál sült ricottával és friss salátával. Szendvicsben is kiváló töltelék lehet.

 

Jó étvágyat!